maanantai 18. marraskuuta 2013

Psykologisia testejä..


Minuun otti yhteyttä ystävä, jolla olikin mielenkiintoista asiaa ja aivan yllättävältä taholta.. Hetken aikaa mietin äitinä, tahdonko "syynätä" lastani näin tarkkaan vai enkö, mutta koska tyttö ite oli heti mukana niin suostuimme mukaan..
Hänen ystävänsä tarvitsisivat koulua varten alle koulu-ikäisen lapsen testattavaksi  psykologisia tehtäviä varten.
Testeissä keskitytään kongitiiviseen kehitykseen ja samalla tutkitaan paremmin kouluun lähtövalmiutta sekä tytön luonnetta.  Testit keskittyvät kielelliseen kehitykseen, muistiin ja tarkkaavaisuuteen.
 
Opiskelijat tekee haastatteluja, tehtäviä ja lopuksi yhteenvedon opettajansa kanssa, joka me saadaan sitten luettavaksi joulukuussa. Myös eskarissa opettaja oli kiinnostunut testien tuloksista ja mielenkiinnolla odottaa millaisia tehtäviä on tehty ja mitä tulokset näyttää.
Kysyin 6v neidiltä haluisko hän lähtee mukaan ja tyttö oli saman tien innoissaan. Hän tykkää numeroista,  palikoista ja arvotuksista.. Tehtävät on tarkoitettu lapsille, joiden ikä on 6-16 vuotta ja täytyy sanoa, että osa testeistä teki vaikeaa jo itelleni tajuta, mitä haettiin takaa. Tyttö 6v ei vielä osaa kaikkia asioiden käsitteitä ja tapa jolla asiat selitettiin oli hänelle vaikea ymmärtää.
Nämä kaksi psykologian opiskelijaa kävivät kotonamme tekemässä ensimmäiset haastattelut ja muutaman palikka/kuutio testin ja muistitehtäviä noin kuukausi sitten ja pari viikkoa sitten tyttö kävi tekee lisää testejä tyttöjen luona. Huomenna meillä on musteläiskätesti ja Nepsy-testi sekä keskiviikkona vielä viimeisenä luonnetestiä (sitä odotan itse eniten..) Sen jälkeen he tekevät näistä yhteenvedon ja se päästään kuulemaan sitten joulukuun puolella..




* * * * *


Kongitiivinen kehitys pitää sisällään mm. nämä taidot:
*  Aistit
* Visuaalinen tavoittelu
* Ongelmanratkaisu
* Käsitteiden oppiminen
* Syy- ja seuraussuhde
* Esineiden paikallistaminen ja avaruudellisuuden hahmottaminen
* Toiminnan kehittyminen
* Toiminnallinen oppimiskyky

Kongitiivisilla taidoilla tarkoitetaan tiedon vastaanottamista, hankkimista, muokkaamista ja muistamista sekä tiedon hyödyntämistä toiminnassa, ongelmanratkaisutilanteissa sekä uuden tiedon oppimisessa. Tietoisuus omasta kehosta on kongitiivisen kehityksen ensimmäisiä tavoitteita.
 
Neypsy ja muut lyhenne nimet meni ohitseni kuin kuuraketti, mutta..
Nepsyn kautta havainnoidaan neuropsykiatrisia erityisvaikeuksia, joita on mm. autismikirjon häiriöt, kielelliset kehitysvaikeudet ("dysfastia"), Touretten oireyhtymä sekä ADHD / ADD- häiriöt. 



En ole itse tähän aiheeseen näin syvällisesti syventynyt koskaan, mutta työssäni asioita otetaan kyllä esille lasten ikätasoisesti. Eli vaativuus on ollut paljonkin matalampaa, kun kyseessä on kuitenkin alle 5v lapset..  Täältä voi lukea jotain lisää, mikäli aihe kiinnostaa!

 Kongitiivinen psykologia

 Musteläiskätesti

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Hipsula kiittää kommenteista!

Seuraa Hipsulaa: