tiistai 10. helmikuuta 2015

Arki päivä Hipsulassa..

Joku kysy alku vuodesta että miten kerkeän päivän aikana tekemään kaikkea ja pysymään "aikataulussa", kun ryhmässä on kaikki neljä alle kolme vuotiaita.. Joten ajattelin sitten kokeilla pistää teillekkin vähän ylös millanen rytmi meillä on ja miten saan kaiken mahdutettua päivään..

Päivään sisältyy siis kaikki heräämisestä nukkumaan menoon asti.. Katsotaanpas..
Tämä päivä oli yksi tammikuinen keskiviikko, mutta julkaiseminen on vain jäänyt... Pahoittelen.
Lähes kaikki päiväthän on samankaltaisia, muttei kuitenkaan samanlaisia.


PERHEPÄIVÄHOITAJAN PÄIVÄ

Herätys 5.45. Mun omat aamutoimet.
Koitan saada oman pärstän hereille, vesi kiehumaan teetä varten, vaatteet niskaan, nopea meikkaus (sis. bb-voiteen ja ripsivärin) .. Pedin petaus, rauhassa teen juontia ja fb/instan selailua.. Vitamiinitankkausta unohtamatta.

6.10 Valmistautumista..
Valojen sytyttelyä ulos. Tarkistus pitääkö tehdä lumitöitä/heitellä hiekkaa, miltä keli näyttää.. Ensimmäinen koputtelee ovelle jo. klo. 6.15. Vaihdetaan äidin kanssa pikaisesti tarvittavat tiedot ja jään riisumaan lasta eteiseen. Riisuminen jälkeen suunnataan käsien pesuun. Talo on hiljanen, omat nukkuu vielä.

6.35  Valmisteluja ja hiljasta tekemistä
 Pieni tulee kanssani keittiöön. Lukee kirjoja ja muovailee pöydän ääressä. Minä koitan ohimennen laittaa aamupuuron kattilaan valmiiksi, hiukan esivalmistella ruokaa ja katson oman Kirpun aamuvaatteet valmiiksi odottamaan.

6.40 Isompi Likka herää.
Likka katsoo lastenohjelmia samalla kun pukee päälleensä. Pian perästä hiippailee olohuoneeseen unenpöpperöinen Kirppukin. Kiepsahtaa siskon syliin ja estää tätä lähtemästä aamupalalle. Saan kuitenkin houkuteltua Kirpun aamupisulle ja yövaippa on jälleen kuiva. Vaihdetaan tilalle pikkarit ja puetaan vaatteet päälle. Tällä aikaa isompi likka on tehnyt itselleen leivän, ottanut rahkan ja mandariinin aamupalaksi. Pieni hoitolapsi lukee muumikirjaa lattialla maaten ja keskittyy tutkimaan kuvia. Kirppu kapsahtaa viereen ja tytöt lukevat kirjan yhdessä loppuun.

700 leikkiä
Pikku tytöt lähtevät leikkihuoneeseen leikkimään nukeilla. Minä siivoan muovailuvahan pöydältä ja vien kirjat leikkihuoneeseen. Tyttöjen kanssa puetaan hetki nukkeja ja aletaan hoputtamaan isompaa likkaa lähtemään kouluun päin.  Hiukan ennen puolta käyn laittamassa aamupuuron hellalle ja paistan omat aamu kananmunat. Tytöt tuli mukaani rattaiden kanssa ja kiertävät lenkin keittiön ympäri. Tee on jäähtynyt ja lastaan tilalle cappuccinojauhetta ja kaakaota..

7.35 hoitolapsi ll
Tulee toinen hoitolapsi hoitoon. Ovikellon kilahdukseen herää Poikakin. Likka pukee eteisessä vaatteita samalla kun hoitolapsi riisuu. Äidin kanssa pikaiset kuulumiset ja heipat. Käsien pesulle tytön kanssa, hyvän koulupäivän toivotukset omalle likalle ja kuunnellen samalla mitä pienemmät touhuaa leikkihuoneessa. Leikit tosin sujuu oikein mallikkaasti ja käyn nostamassa puurolautaset pöydälle ja siivotaan hiukan levitettyjä nukenvaatteita laatikkoon. Kipitetään käsienpesulle ja pöydän ääreen aamupuurolle.

7.45 saapuu viimeinenkin
Kolmas hoitolapsi saapuu ja eteisestä kipitetään suoraan käsienpesujen kautta keittiöön, jossa toiset onkin jo valmiita ja odottavat maitomukejaan. Valmistelen ruokaa. Syödään reippaasti ja suunnataan vessaan käsi/naamapesut ja pottailut.

8.00 Leikkiä
Leikitään leikkihuoneessa nukeilla, ruokajuttuja, eläimillä. Luetaan barbababaa ja siivotaan sotkumme. Askarrellaan ikkunaan lintuja. Kirppu käy ite pissillä, eikä suostu laittamaan vaippaa. Hoputan samalla poikaa lähtemään kipittämään jo ovelle päin, koulukyyti kun ei odota..

9.00 Ulospäin mars!
Ruoka on uunia vaille valmis (kasviksia, perhosmakaroneja, kanaa ja curry(kerma)kastike), joten aletaan suunnata pikku hiljaa ulospäin. Vessakäynnit/vaipan vaihdot ja kipitystä vaatekasojen luokse. Kaikki yrittää pukea vaatteita, autetaan ja lopulta kaikki on valmiina.

9.30 Ulkona
Ulkona suunnataan leikkimökkiin, sieltä napataan rattaat ja kilpaillaan autoilla.. Ämpäreihin tehdään kakkuja lumesta. Myös liukurilla lasketaan hetken aikaa. 

10.20 Sisällepäin
Suunnataan sisälle päin jo, yhdellä on tavaraa vaipassa ja ruoka pitää laittaa uuniin. Riisutaan ja käyn vaihtamassa yhden vaipan. Kirppu tulee pissille, ulkoilun jälkeen housut on kuivat!! Toiset suuntaa leikkeihin. Napsautan uunin päälle ja vastaan numeroon, joka tuntuu tutulta, mutten tiiä minkä tähden.... ÄÄÄKS puhelinmyyjä, äkkiä luuri kiinni: työkiireitä, kiitos hei!

10.50 Ruokaa
Ruoka on valmista. Lapset muovailee keittiön pöydän ääressä sillä aikaa kun nopeasti naksautan salaattia ruoan lisukkeeksi. Ruoka syödään reippaasti ja lapset pääsee "lukemaan" vielä hetkeksi vessakäyntien jälkeen.

11.45 Unia
Kerätään kirjat hyllyyn, nostellaan pedit paikoilleen ja riisutaan päälyvaatteet. Kirppu jää odottamaan eteisen puolelle omia vaatteitaan kun muut kömpivät patjoilleen (ilman vaippaa ulos unille..). Nappaan satukirjan Jesse lumiukosta ja autan Kirpulle myssyn oikein päin. Neiti pukee hienosti vaattensa päälle. Sadun aikana kaksi nukahtaa, kolmas vielä taistelee unta vastaan. Peittelen pienet ja toivotan hyvät unet isoimmalle. Suljen oven raolleen ja autan Kirpulle vetoketjun kiinni ja nostan neidin rattaisiin. Makuupussiin, verhot kiinni ja rattaat kodinhoitohuoneesta ulos. Neiti huuteli vielä öitä, vastaan ja suljen oven. Itkuhälyttimestä ei kuulu mitään. Neiti nukkuu. Kurkkaan vielä leikkihuoneeseen ja sielläkin uni on voittanu.

12.10 PÄIVÄLEPO
Kahvia koneeseen, pala suklaata ja kännykän viestit ajantasalle. Sähköpostin tsekkaus ja omien lapasten kutomista. Katson välipala tarvikkeet valmiiksi ja nostan koipeni kohti kattoa hetkeksi, kääriydyn vilttiin.. Palelee ja kurkku on niin kuiva, nenä vuotaa.. Tauti ei meinaa hellittää millään. Likka tulee koulusta ja alkaa tekemään läksyjään.


13.45 Heräillään
Käyn avaamassa leikkihuoneen oven, kaikki nukkuu vielä. Alan kolistella välipalan merkeissä,
Likka soittaa lastenmusiikkia ja tanssii pitkin eteistä, se saa hoitolapsetkin kömpimään pikku hiljaa ylös patjoiltaan.. Vedän Kirpun rattaat sisälle, neiti nukkuu vielä kuin tukki.  Herättyään käydään vessassa (housut oli taas kuiva).


14.15 Välipala
Syödään välipalaksi marjakiisseliä ja pala ruisleipää, vessakäynnit ja ensimmäinen valmistautuu kotiin lähtöön. Toiset suuntaa leikkeihin. Tahtovat lisää musiikkia ( laitettiin kiinni välipalan ajaksi). Tanssia ja palapelien tekoa. Muistipelikin kiinnostaa, kokeillaan sitä muutaman palan kanssa.

15.20 Ulospäin
Aletaan pukemaan ulospäin lähtöä varten. Toista tullaankin hakemaan justiin kun ollaan saatu vaatteet päälle ja astutaan ulos. Pienten kanssa jäädään pihaan. Tytöt ihmettelee taivaalla kauheaa ääntä pitävää lintuparvea ja leikkimökissä istutaan ruokaa tehden ja leikkien. Juostaan, lasketaan mäkeä ja tehdään lumihommia.

16.38. Työt loppuu.. Viedään maahan jääneet lapiot ja pulkat vielä paikoilleen. Kipitetään Kirpun kanssa sisälle. Riisuessa huomaan että neiti on jälleen kuiva. Kipittää itse pissille.

PÄIVÄ JATKUU:

17.00 Ruoka
Syödään lasten kanssa lounaalta jääneet ruoanrippeet. Siivoan keittiön kuntoon ja lataan pesukoneen päälle. Isommat kattelee pikkukakkosta ja nappulaa.

1730 Löhöilyä
Pyykkivuori pitäisi vallottaa, mutta en nyt jaksa. Jutellaan niitä näitä pojan kanssa ja häntä on alkanut jännittää vieläkin enemmän se joutuuko rullatuoliin vai riittääkö 2 sauvaa. Ei tahtoisi rullatuolilla kouluun.  Likat leikkii yhdessä nukeilla. Isompi istuu pöydän ääressä, kun pienempi kokkaa millon mitäkin.

1800 Kotihommia
Pyykkien laittoa (pakkohan se oli..), palapelejä, nuken vaatteita, muutama askartelujuttu valmiiksi huomista varten, leikkihuoneen siivoomista, vessan pesua...


2010 Iltapala
Iltapalan teki sisko valmiiksi: leipää ja kurkkua. Kirppu kipitti heti syömään, sitten vaippa päälle ja yökkäreitä päälle. Hampaitaan harjaa hienosti ja uusi hammaskin näyttää tulleen hyvin läpi. Isommat syö ja käyvät suihkussa sillä aikaa kun laitan pienen nukkumaan. Neiti nukahtaa melko helpolla. Isommat hoitavat iltahommat hienosti, vaikkakin pitää ohimennen nahista keskenään.

21.20 ÖITÄ
Kaikki muksut nukkuu. Käyn itekki suihkussa ja teen iltahommat.  Käyn sammuttamassa valot ulkoa  ja katson vielä sähköpostit, instan ja fb:n. Talo on hiljanen. Kello tikittää, jääkaappi hurisee, tiskikone ottaa vettä tosi kovalla äänellä. Vielä lämmintä teetä koneeseen, kun meinaa vaan nokka olla tukossa ja uudelleen hampaan pesu..

0035... missä on NukkuMatti
Ei vaan pysty nukkumaan.. Onneksi herätys on vasta 0645.....

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Hipsula kiittää kommenteista!

Seuraa Hipsulaa: