perjantai 23. marraskuuta 2012

Hävettävän hiljaista..

... On vaan ollut niin kiirettä, mukamas.. Nyt sit turistaan senkin eestä.. :D

Oon ollut paljon liikkeessä, menossa, hommissa ja sänkypotilaana. Selkä oli parempi, joten olin menossa niin paljon ku jaksoin olla liikkeessä. Tarkoitus oli hankkia joululahjoja ja muita juoksevia asioita, mutta osa niistä vain jäi, kun ei vaan jaksanut keskittyä tai ottaa itseä niskasta kiinni. Lusmuilu on sallittua, silloin tällöin.. Sit kotona oon tehnyt paljon joulusiivoiluja: on pesty kaikki tyynyt, peitot, petivaatteet ja muut irti lähtevät tekstiilit. Lasten pehmolelut on höyrypesty, samoin sohva, matot ja verhot.

On pakko olla liikkeellä, nyt kun edes vähän siihen pystyy. Veikkaan et jos joulun alla tällä tavalla riehuisin niin olisin sit aaton laitoksella. Riehun nyt kun vielä jotenkin jaksaa ja pystyy.. Mies hoitakoon sit joulun alla loppusiivoukset, mihin en ite enää kykene.. Pesuhuoneen seinät on pesty höyrymopilla, samoin lattia, ja vessat.. Keittiön kaapit on käyty läpi, siivottu ja järjestelty.. Lasten huoneita (myös oma ja vieras) on siivottu, järjestelty ja roinaa heitetty poiskin.. On kuurattu, puunattu, siivottu ja kädet ruvella melkein hinattu.. Hetkeksi on ainakin puhdasta.. Parin tunnin jälkeen on taas selkää vihlonu ja sattunu niin et on ollu pakko lopettaa.. Jatkettu on sit hetken päästä..

Hiki on koko ajan!! Ei tartte tehdä edes mitään niin alkaa ahistaa.

Oon neulonu paljon.. maannu sohvalla ja neulonu. Kattonu elokuvia tai töllötintä ja ollut vain. Oon niin paljon tehny kaikkee et joka toinen päivä menee sohvalla maatessa, kun ei edellisen päivän rehkimisen takia pääse kunnolla ylös.. Sukkaa pukkaa vähän joka kokoa ja jotain muutakin on työn alla.. Laittelen kuvia, kun saan valmiiksi ja kuvattua..

Vauva ei oo pyöriny ympäri viime aikoina, se vain myllää, oikasee itseään ja potkunyrkkeilee..  Yksiö alkaa olemaan ahdas ja silti se äidistäkin alkaa tuntumaan. Jokainen liike saa puuskutuksen aikaan ja alkaa olemaan ahdistavankin tukalaa rymytä ja könytä. Vielä tosin ei oo tullu sitä "tahdon tän jo ulos"-vaihetta, mut kerkeehän tässä vielä.. Äitiysloman alkuun olisi viikko aikaa, jouluun enää 4 viikkoa ja parhaimmassa tapauksessa 5 viikon päästä meillä on nyytti jo sylissä. IHANAA!

Kelan kanssa oon taistellu tukiasioista, yllättävää.. Ne ei meinaa maksaa mulle viimeisten 6kk tulojen mukaan, vaikka minun miehen laskujen mukaan se ylittää sen 20%.. Tulot on kuitenkin kasvanu yli 300e/kk, tässä parissa vuodessa. En ymmärrä mikä niitten laskutoimituksessa sitten on erilailla, kun ne summat mitä esittivät oli ihan erilukuja ku mitä minä mieheni sai.. Täytyy vielä selvitellä, sieltä kun ei oo taas kuulunu mitään (eihän niillä kestäny ku 2 kk saada toi eka päätös tehtyä). Ja noi mun sairaslomat vaikuttaa nyt tuloihin niin koitin kysyy muutosta siihenkin, mut ei se osannu suoraan vastata, vaan laitto kysymystä eteenpäin ja taas ootellaan.. Viimesen sairasloman "tiedot" on menny Kelaan vasta viikko sitten, että en tiiä tuleeko se vaikuttamaan sit jollain lailla vielä tohon laskukaavoihin joita minä en ymmärrä piirun vertaakaan.. Onneksi mies on niissä enemmän perillä.. Hitto ku alkaa ärsyttämään!
Täytyypä kertoa  hammaslääkärikeikasta... Ainahan hammaslääkäriä hiukan pelkää tai miettii et mitähän hampaille nyt kuuluu..?? Edellisestä kerrasta on kolme vuotta aikaa.. Yleensä ei jaksa paljoo julkisesti höpötellä hampaittensa kunnosta tai siitä millasta oli tällä kertaa, mutta nyt jaan kuitenkin yhden hyvän kokemuksen suuhygienisti käynnistäni. Nainen oli erittäin miellyttävä, vaikka alkukohtaaminen ei ollut mukava tai noh, teki mieli tehdä samoin kuin 3v uhmaikäisen: pitää suu tiukasti kiinni!

Ensin kyseli miten hoidan hampaitani ja kirjasi ylös.. Ja sit alko kotkotus...
Pitää ehdottomasti pestä 2 kertaa päivässä, käyttää lankainta, jättää napostelu, mehut kokonaan pannassa, vettä janoon, sähköharja käyttöön ja liibalaapa.. Nyt niistä pitää pitää erityisen hyvä huoli.
Teki mieli lähtee kotiin, tai ainakin pitää suu visusti kiinni.

Hän kävi kaikki välit ja pinnat läpi erilaisilla laitteillaan, tikuillaan ja raaputtimilla... Yks kas ihan yllättyneenä sanoi keskenkaiken: sun hampaat on tosi hyvässä kunnossa. Ei täällä oo mitään huomauttamista. (ainoastaan alahampaiden välejä pitää lankaimella "hioa",  kun niiden väli on niin tiukka). Hammaslaatu on kovaa ja kestävää, hyvin hoidettua ja yllättävän hyvänä pysyneet, vaikken oo kaikkein ahkerin hampaiden hoitaja (pesen sen 2 krt/pvä, mut tuo lankain yms unohtuu..)  Sain hyvää palvelua: pinnat on puhistettu, väleissä on hoitavaa töhnää ja kaikki pinnat käytiin läpi valkaisevalla tahnalla. Sano et xylitolipastillit on tosi hyvä keino kun tulee napsittua välipalaa vähän väliä (raskaus kun hiukan teettää sitä, et nälkä yllättää ja välillä ihan silkka himo ruokaan!), häätää se ainakin pöpöset pois..

Lisäksi hän kertoi tarinaa sitä, kuinka KANNATTAA JUODA VETTÄ JANOJUOMANA imetysaikaan! (Ja tietenkin muulloinkin ja opettaa se samalla lapsille.) Hällä oli käyny nuori imettävä äiti hoidattamassa hampaitaan, janojuomana oli juonu appelsiinimehua, päivällä ja yöllä. Tällä oli 14 reikää.. Kuulemma kukaan ei ollut kertonut, että vesi on parempi janojuoma ku mehu..
Voisin jopa hiukan ivallisesti sanoa: MITÄ HITTOA???  Voiko joku oikeesti olla niin.. niin... tyhmä..? Ei meillä tulis kuuloonkaan, et janoon juotais muuta ku vettä.. Lapsetkaan ei pyydä mehua ku joskus välipalalle tai "kahvihetkinä" kun aikuiset juo kahvia.. Janoon vettä, ruoan kanssa maitoa..
Huhhuh, sanon minä. Suuhyg. vielä lisäsi et nykylasten hampaitten kunto on todella huolestuttavan huono, hampaita ei pestä kunnolla, niitä ei tarkisteta (lapset pesee itse), herkkuja saa usein, paljon ja joka päivä sekä ruoka on mitä sattuu, millon sattuu.. Pitää itekin kattoo peiliin ja miettii uudelleen keinoja saada hammashuolto kuntoon, vaikka aika hyvällä mallilla se onkin, aina on parannettavaa ja koitettava olla lipsumatta herkuista ja ruoka-ajoista ja varsinkin hampaitten tarkistelusta..

 Meillä on kyllä xylitolipastillit pöydällä koko ajan, niitä nuo käy napsimassa joka välissä, ruoan jälkeen ja varsinkin herkkujen jälkeen. Mut itekin pitää alkaa taas panostaa siihen et hampaitten harjauksen jälkeen pitäs tarkistaa ehkä paremmin.. (5v pesee tosi hyvin ite, kattoo peilistä ja tulee tarkistuttamaan vielä. 7v ei paljoo suutansa näyttele ja hampaitten pesu on turhankin "ihan sama", et välillä ilkeesti toivois et sillä olis reikä, jota jouduttais paikkaamaan et jos se sit tajuis ettei oo mitään pikkujuttu.. vain isi saa tarkistaa, eikä hän oo joka päivä kotona, joten taistelen sit kauankin joskus et saisin ne hampaat tarkistettua, mut se ei oo helppoo (tässä tilassa varsinkaan) kun vastassa on 23kg jässikkä, joka puree hampaat yhteen ja läpsii käsillään vastaan..)
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Hipsula kiittää kommenteista!

Seuraa Hipsulaa: