maanantai 22. kesäkuuta 2015

Allergiat päivähoidossa..

Tuossa juuri ennen lomia tuli puheeksi isommalla sakilla lasten allergiat ja se, miten paljon se vaikuttaakaan "normaaliin  arkeemme". Jäin tuota keskusteluamme sitten pohtimaan ja päätin että käsittelen asiaa hiukan omalta kannaltani. Millälailla se vaikuttaakaan ja vaikuttaako oikeestaan tekemiseen mitenkään..  Ei se nyt tähän mennessä  ole maailmaani kaatanut, mutta kyllähän se aina vaatii erilaisen panostuksen kyökkihommiin. Mikäli allergiat on vaikeita ne todellakin lisäävät työtä keittiössä ja ruoanvalmisteluun ja tekemiseen menee enemmän aikaa. Ajatellaan esimerkiki maitoallergista (jo pieni tippa maitoa saa aikaa reaktion) Olisi melkoisen haastavaa tässä arjessa, kun pitäisi tehdä hänelle omat ruoat (mahdollisesti vieläpä eri kattiloilla) ja sitten vielä vahtia ettei vain vahingossakaan koske toisten ruokiin / toiset anna hänelle ruokia.. 

On paljon ollut puhetta muutenkin lasten allergioista ja siitä, miten ne on viime aikoina pahentuneet ja vaikeutuneet. Allergiat vaikuttaa meillä meiän normiarkeen jonkun verran, omilla kun on ruokaaineita, jotka reagoivat atopian kanssa.. Täytyy kyllä sanoa, että omassa työssä, ryhmässä näitä on ollut vuosien varrella hyvin vähän.

Mulla on tietty ruokalista, jonka mukaan suunnittelen viikon ruoat, jos siellä on yksi lapsi jolle ei joku ruoka-aine käy se jätetään pois ja korvataan toisella. Sitten on niitä että itse ruoka ei sovi lapselle ni sitten sumplitaan joku muu ruoka. Erityisruokavaliot vaikuttaa ruokalistan suunnitteluun ja ruokiin tietenkin jonkun verran. Joistakin saadaan lisäkorvauksia, normikulukorvauksiin verrattuina, mutta toisista sitten ei saa mitään "vaivanpalkkaa", vaan ne on tehtävä sillä normaalilla kulukorvauksella. Joskus sitä saa käyttää mielikuvitusta saadakseen ruoan tehtyä tietyllä budjetilla. Muutenkin nuo korvaukset on se suurin "rajoitus" ruokia tehdessä. Toki otan huomioon sen, että meillä on siltikin monipuolista ja terveellistä ruokaa, vaikkakin budjetti paukkuu ylitse..

Syödään paljon kasviksia, hedelmiä ja marjoja (joita tietty poimitaan itse!) . Pääasiassa ruoat on kotimaisia, mutta luomuun ei ole tällä budjetilla varaa mitenkään. Kaikki ruoka on itse tehtyä ja vain maksalaatikko, veriletut ja hernekeitto taitaa olla tällä hetkellä "valmista", näitäkin kerran 7 viikossa. Vaikkakin Hernari tuleekin hyvin usein äitini kautta, koulun keittiöstä.. Toisinaan tulee ostettua jotakin tarjousjuttuja lounaalle, välillä on "mentävä" siitä mistä aita on matalin.. Toisaalta kun jossain "säästää" voi toisaalla panostaa hieman enemmän.  Teen ruoan aina aamulla puoli valmiiksi ja ulkoilun jälkeen sitten loppuun, kun lapset muovailee/piirtää/tekee palapelejä keittiössä seuranani. Isommat saattaa tehdä salaattia apuna, toisinaan kattavat pöytää..


Omat muksut on kaikki laktoosittomia...
Tavallinen ruoka kyllä menee, mutta tavallista maitoa ei kärsi kukaan juoda ilman sivuvaikutuksia.
Eikä mielellään kokeillakkaan yhtäaikaa maidon sopivuutta, koska syntyy heti jono vessaan ja talo täyttyy hyvin epämiellyttävästä huoneilmasta.. (Tietänette mitä tarkotan ;) ) Kahdella heistä jotkin ruoat raegoi atopian kanssa, esim. keväällä tomaatti ja paprika pahentaa ihoa, varsinkin siitepölyaikaan. Pienin näyttää nyt saavan nokkosihottumaa tuoreesta ananaksesta kasvoihin ja samoin kävi omenan kanssa syksyllä..

Mutta millasia allergioita on sitten tullut vastaan.. (olen ollut perhepäivähoitaja vasta 7,5v, joten lyhyelle uralle on mahtunut vain nämä..)  Kerronpa niistä hiukan lisää..

Hoidossa on ollut mm.

* Sitrusallerginen, joka ei sinäänsä aiheuttanut mitään muutoksia ruokiin tai välipaloihin. Jätettiin vain sitrushedelmät häneltä pois ja sitruunapippuri kalasta.

* Pähkinä allergikko, joten pistettiin pähkinät varuilta pannaan. Omat lapset oli pieniä, joten en  uskaltanut  luottaa siihen että pähkinät pysyy kaapissa, eikä löydä tietään hoitolapsen suuhun.. Hänelle kuitenkin kävi useimmat "saattaa sisältää pähkinää"-tuotteet..

* Ummetuksesta kärsivä lapsi, joka panttasi 2.hätää.. Ruokavalioon lisättiin kuituja, kuivattuja hedelmiä, pellavaa, lisäjuomista... Jätettiin kokonaan pois vaaleat leivät/riisit (ym), juustot, mustikat häneltä korvaten ne muilla. 

* Laktoosittomia ruoka-valioita. Niitä, joille kaikki pitää olla laktoositonta ja niitä, joille käy myös "hyla" tai normi lämmin ruoka. Meillä muutenkin melkein kaikki laktoositonta, joten ei tullut paljoa lisä hommaa.

* Kala-allergikko,syötiin sitten kaikkea muuta.. Hän oli 10-päivänen, joten tehtiin muun ryhmän kanssa kalaruoat sitten niinä päivinä kun hän ei ollut hoidossa.

* Vara-hoidossa on ollut mm.  gluteeniton, maidoton ja munaton.. Siinä pitikin sitten jo hiukan keskustella vanhempien kanssa, mitä ruokaa syövät kotona, mitä tuotteita käyttävät ja mistä lapsi tykkää. Kyseessä oli isompi lapsi, joka onneksi osasi itse kertoa mikä ruoka on herkkua ja mitä tahtoisi syödä.

* Kerran oli päivän varahoidossa muutaman tunnin varotusajalla lapsi, jolla oli ne 8 ruoka-ainetta, joita hän SAI syödä. Päivä meni hiukan sekaisin, kun koitin miettiä mitä nuista ruoka-aineista tehtäsiin ruoaksi ja välipalaksi.  Vaikeaksi veti se, että kaikkia ruoka-aineita ei juuri silloin meillä edes ollut.. (lihana kävi vai hirvi, jota tietenkään meillä ei juuri silloin sattunut olemaan..) Muistan vieläkin nuo ruoka-aineet, vaikka tästä on useampi vuosi aikaa.. Sopivia ruokia oli kurkku, riisi, sipuli, bataatti, vesimeloni, soija ja mustikka.

Sitten on niitä... "älä vaan anna sitä ja tätä, kun ei sen maha kestä" - lapsia..
Meillä kuitenkin aletaan soveltaa ruokalistaa vasta sitten kun vanhemmat tuovat allergia todistuksen lääkäriltä. Muutoin voidaan kyllä jättää tietty tuote pois ruoasta kokeilujaksoksi, muttei aleta tekemään laktoositonta ruokaa lapselle vain sen takia, että vanhempien mieliestä se ei sovi lapselle.

Meillä syödään kasviksia ja salaattia joka ruoalla, joten pikku hiljaa niitä aletaan laittamaan jokaisen lautaselle. Maisteluannoksista aloitetaan ja periaatehan on että kaikkea maistetaan. Erään äidin sanoin: Sä teet taikoja! kun sain hänen äärettömän nirsot lapset syömään salaattia niin että he kotona oikein ihmettelivät että lautasella on enemmän vihreää kun ruokaa.. Meillä avain menestykseen heidän kanssaan oli itse tehty = parasta ikinä! Itse kun saivat tehdä salaattia niin sitä sitten kanssa söivät. Alotettiin kyllä pienestä ja tehtiin töitä pitkään, mutta lopulta kaikki meni ja kyllä siinä tuntee tehneensä jotain oikein kun lapsi joka söi vain makaronia ja jauhelihakastiketta pisteleekin menemään aivan kaikkea!


Katsotaan millainen ryhmä sitä syksyllä sitten aloittaakaan. Tällä hetkellä kun uusia olisi tulossa lisää ainakin 3, mahdollisesti vielä 3,5-4....(Ryhmä vaihtuu kokonaan). Aloitamme siis kaiken aivan alusta.. Ihania uusia ruokiakin on taas listalla, välillä on kiva vaihdella ruokia listalla ja on taas löytynyt uusia reseptejä, joista on tullut lapsille hittejä..






2 kommenttia:

  1. Tämä oli mielenkiintoinen postaus! Enpä olekaan tullut ajatelleeksi, että perhepäivähoitajilla allergiat vaikuttavat varmasti todella paljon, kun teette itse ruoat - päiväkodeissa kun on useimmiten keskuskeittiö tai keittiö, joka huolehtii ruoan varsinaisen valmistamisen.

    Meillä ruoat ovat kananmunattomia ja kalattomia omien vahvojen allergioideni takia, mutta välillä mies tekee muna-/kalaruokaa itselleen ja tytöille. Taapero on hyvin maitoallerginen, joten kaikki ruoat ovat maidottomia, mutta vauva saa maitotuotteita välipalalla tai omalle lautaselleen. Itse oon tottunut siihen, että ruokien sisältöjä pitää vähän miettiä ja pohtia, mutta silti jos joutuisin tekemään "vieraille" lapsille ruokia, olisin todennäköisesti ihan extratarkka ja lukisin jokaikisen paketin kyljen, vaikka ihan hyvin tietäisin, ettei vaikkapa jogurtissa sitä sitruunaa ole.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Emonen.. :D Ei sitä kaikkea tule ajatelleeksikaan. Nyt kun ne tähän kirjoitti ylös ni piti oikeesti miettiä että kyllähän ne vaikuttaa ja tuollainen "vaikea allergia" on todella haastavaa nimenomaan niiden vieraiden lasten kanssa. Omien/lasten allergioiden kanssa oppii elämään ja tottuu siihen tiettyyn kaavaan, mutta sitten kun siihen tuleekin vieras ja kaikki on aivan uutta (toki koulutusta on ja itsellä vielä tuo kokkitausta), kun se "allergikko" yhtäkkiä arkeen tulee mukaan.. Suurin osa vaikeista on päiväkodeissa, juurikin sen takia, ettei siellä arjessa olla suoraan tekemisissä sen ruoanteon kanssa.. (täytyy kyllä sanoa, että ei se keittiön hommakaan helppoa ole, kun lapsia on lähes 30 ja niistä 25 on joku allergia.. Montako ruokaa teet..? Olen myös päiväkodin keittiössä työskennellyt..)

      Poista

Hipsula kiittää kommenteista!

Seuraa Hipsulaa: