sunnuntai 17. maaliskuuta 2013

Kestävää - Pestävää


Oon kestoillut erittäin ahkerasti.
Pesukone hurisee vaippapyykkiä joka toinen päivä ja oon oppinu lisäämään tarpeeksi /tarpeeksi vähän imuja materiaalin mukaan (bambua, flanelia, microfleece, froteeta..)



Kuivaliinoja joutuu tekemään lisää, sillä ne ei riitä.. 
Oon käyttäny kompostoituvia kertakäyttöliinoja osittain..
Kätevästi ne saa pudottaa kakkoineen pönttöön tai roskikseen..
Pyykkiteline on koko ajan täynnä pyykkiä, pitää vissiin ostaa toinen teline muille pyykeille, sillä välillä tekee pahaa kuivattaa kaikki kuivausrummussa.. Onneksi kevättä kohden ollaan menossa ja kohta saa pyykit ulos kuivumaan, raikkauteen!
Tuuleen!

pul-täyttöjä, kuivaliinoja, imuja, liivisuojia ja takarivissä 2 ostettua imua ja 1 sisätäyttö..
Noin 90% vaipoista on tehty itse, kierrätyskankaita suurimmaksi osaksi (oon myös ostanu kestovaippoihin tarkotettuja pul-kankaita, bambua / flanellia / microfleeceä / trikoota..)
Meillä on monta eri kokonaisuutta, enkä osaa ykskantaan sanoa mikä on paras tai toimivin, kaikki toimii hyvin ja tykkän niistä jokaisesta. 

- Sisävaippoja on paljon, villakuoria ja pul-kuoria muutamia.
-  All-in-onea on muutamia
- Täyttövaippoja suurimmaksi osaksi (pul-kuori+fleece/trikoo sisäpinta ja taskuun imut )
Käytin vanhat pyyhkeet imuiksi ja uusiksi isommiksi vaipoiksi..
Ite tehdyissä on se hyvä/huono puoli, että ne on kaikki omanlaisiaan, uniikkeja.
Sama kaava ja koko on näissä kaikissa, mutta malli silti on hiukan muuttunu tuossa materiaalin ja ompelun mukaan. Toisissa on tiukemmat kuminauhat jalkojen kohilla, toisissa pidemmät siivekkeet ja toisissa liian lyhyt tarra etuläpässä (ei siis tule menemään varmaankaan sinne 6 kg asti kiinni).
Osassa imutaskun kuminauha on liian tiukka, osassa liian pieni reikä.
Toisessa on ommelti tarra etuläppää kerrosten läpi, joten imu ei mene napaan asti ja saattaa suurissa pissi-tulvissa hiukan enemmän vuotaa..
Kaikki kuitenkin toimii aikansa ja kunhan muistan mikä vaippa omaa minkäkin ominaisuuden kokonaisuus on toimivuus on oikein hyvä.
Kotona olossa on juurikin se positiivinen ominaisuus, ettei haittaa vaikka välillä vaippa valskaakin (yleensä silloin kun neiti nukahtaa päiväunille sisällä ja äippä ei heti unien jälkeen vaihda vaippaa)

Oppimista on vielä paljon, pienin vihrein askelin eteenpäin...
 
Kestoilen itsekin

Osa liivinsuojista.. Yhden paketin kertakäyttösiä oon ostanu, niistä jäljellä on yhdet tässä ja taitaa olla parit-jos toisetkin käsilaukussa.. Muuten mennään kestoilla..

Kestopeppu alkoi kestoilemaan reilun n. 1kk iässä, kun alkoi pienimmät kestot pysymään päällä.. En osaa laskea onko tämä taloudellisesti kuinka paljon auttanut, mutta ainakin siinä mielessä on helpottanut, ettei tässä kuussa olla ostettu vaippoja vielä ollenkaan. Viime kuussa ostin paketin Liberoja, joista vieläkin on yli puolet jäljellä.. Kestopeppu käyttää kertovaippoja yöllä ja reissuilla (en vielä luota kestoihini niin paljoo että uskallan niiden kanssa lähteä reissuun.. Lisäksi minulta puuttuu edelleen sellanen kunnon säilytyskassi, johon saisin likaiset vaipat kunnolla pakattua siksi aikaa kun saan ne sitten kotona pyykkiin..) 
Pikkuinen Kestopeppuni <3 Vaipanvaihtoalustatkin on pul/trikoota, tsi-versioita..
















Ainoa kunnon ongelma meille ilmaantui heti ensimmäisen vaippakokeilun jälkeen.. Bambuinen sisäpuoli aiheutti neidille todella pahan vaippaihottuman. (koko vaippa-alue oli ihan vesikelloilla :( ) Sen jälkeen ei ole ihottumaa ollut, kun en ole bambua ihoa vasten enää laittanu. Kyseinen vaippa lähti kiertoon, onneksi oli ainut kokonaan bambuinen sisäpuoli..




Vinkit, avut. - kestovaippainfo.fi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Hipsula kiittää kommenteista!

Seuraa Hipsulaa: